Technical FAQs

Ask a Question

A Direct Ethernet device associated with a custom MDI driver shows "Device Connected" in Management Console but does not communicate in Vista

Issue
A Direct Ethernet connected device that is associated with a custom Modbus Device Importer (MDI) communications driver shows "Device Connected" in Management Console but does not communicate in Vista.

In the Diagnostics Viewer the tree state shows "dirty/Not Responding" and the System Log Events displays the following error: Response Error (-1): DL_Timedout:Request Timed out.

When the diagram is open in Vista,the following error message is displayed:



"Communication Error" Please resolve the problem and try again.
This Node is not responding,

After selecting continue, the Vista objects display a yellow boarder indicating a possible communications issue.

Product Line:
Power Monitoring Expert (PME) 8.x
Power Monitoring Expert (PME) 7.2.x
StruxureWare Power Monitoring (SPM) 7.0.x
ION Enterprise 6.x
Modbus Device Importer (MDI)


Environment
Device Configuration and Communications

Cause
When adding a device in Management Console as direct ethernet device, the system does not use a Modbus address/Unit ID by default.
In this example the device type in use requires a Modbus Address/Unit ID for successful communications.

Resolution
Configure the "Unit ID" setting appropriately in the device's Advanced Properties window which can be accessed by opening the "Configure Device" window from the devices tab in Management Console, right clicking in the "Ethernet Device Configuration" window, and selecting "Advanced Properties".


 




 
Was this helpful?
What can we do to improve the information ?